Skip to main content

What, if anything, is the appointment process to a Board position on the Teaching Council?

Answered Question 5988 (2026)
Question published
Reply lodged

Asked by

Lawrence Xu-Nan

List MP · Green Party

Question

  • What, if anything, is the appointment process to a Board position on the Teaching Council?

Answered by

Hon Erica Stanford

Member for East Coast Bays · National Party · Minister of Education

Answer

The Ministry follows guidance from central agencies (for example PSC’s Board Appointment and Induction Guidelines (BAIG)) when managing appointment processes. This includes providing advice on position requirements (including skills), undertaking due diligence processes such as assessing potential conflicts of interest, and providing material for Cabinet processes. Specific requirements for Ministerial appointments to the Teaching Council are outlined in section 476(1) of the Education and Training Act 2020.