Skip to main content

Has the Minister or their staff had any discussions with any officials who planned to charge for replying to Official Information Act requests and if so, what advice, if any, did they provide those officials? and 1 other question

Answered 3786, 3787 (2026)
Questions published
Reply lodged

Asked by

Camilla Belich

List MP · Labour Party

Questions

  • 3786

    Has the Minister or their staff had any discussions with any officials who planned to charge for replying to Official Information Act requests and if so, what advice, if any, did they provide those officials?

  • 3787

    In what circumstances would it be appropriate to charge for replying to Official Information Act requests made to their office, or agencies for which the Minister is responsible?

Answered by

Rt Hon Christopher Luxon

Member for Botany · National Party · Prime Minister

Answer

In my capacity as the Prime Minister, I am the responsible minister for the Department of the Prime Minister and Cabinet (DPMC). I have had no discussions nor received any advice, and neither have staff in my office, from officials in DPMC regarding charging for a decision on a request under section 15 of the Official Information Act 1982. Charging guidelines for Official Information Act requests have been prepared by the Ministry of Justice and the Office of the Ombudsman and are available on their respective websites: www.ombudsman.parliament.nz/resources/charging-guide-charging-official-information-under-oia-and-lgoima www.justice.govt.nz/assets/1982-Official Information-Act-charging-guidelines.pdf