Skip to main content

Has the Government considered introducing a statutory maximum period for designations held for projects without allocated construction funding, after which the designation would lapse automatically unless renewed; if not, why not?

Answered Question 37307 (2026)
Question published
Reply lodged

Asked by

Tangi Utikere

Member for Palmerston North · Labour Party

Question

  • Has the Government considered introducing a statutory maximum period for designations held for projects without allocated construction funding, after which the designation would lapse automatically unless renewed; if not, why not?

Answered by

Hon Chris Bishop

Member for Hutt South · National Party · Minister responsible for RMA Reform

Answer

No. The Resource Management Act 1991 sets a default period of 10 year lapse period for designations to be implemented. This approach has been included in the Planning Bill (Schedule 5, clause 49). The lapse period applies irrespective of funding decisions for the specific project.