Skip to main content

In what circumstances would it be appropriate to charge for replying to Official Information Act requests made to their office, or agencies for which the Minister is responsible?

Answered Question 3612 (2026)
Question published
Reply lodged

Asked by

Camilla Belich

List MP · Labour Party

Question

  • In what circumstances would it be appropriate to charge for replying to Official Information Act requests made to their office, or agencies for which the Minister is responsible?

Answered by

Hon Tama Potaka

Member for Hamilton West · National Party · Minister of Conservation

Answer

Section 15 of the Official Information Act (OIA) allows Ministers or Departments subject to the OIA to charge for the provision of any information. The circumstances for charging will depend on the nature of the request and the resource required to fulfil it.