Answered
Question 35292 (2026)
- Question published
- Reply lodged
Bookmark
Asked by
Vanushi Walters
List MP · Labour Party
Question
-
Does he consider that statements made by a Minister in the House about another country can be a matter of concern for the New Zealand Government even where the Minister was speaking in a party capacity; if so, what action, if any, has the Government taken in respect of the remarks made on 29 July 2026?
Answered by
Rt Hon Christopher Luxon
Member for Botany · National Party · Prime Minister
Answer
Yes, paragraph 2.56 of the Cabinet Manual refers to standards for Ministers that are applicable in all their roles, always. All Ministers are accountable to me for their behaviour, and it is up to me to determine how to respond to a Minister’s behaviour. I have made clear my views about the statement.