Skip to main content

If a person is placed on the dormant roll, is the elector informed "you are not currently enrolled"; if so is this accurate and is the elector able to cast a party vote at the next election?

Answered Question 35211 (2026)
Question published
Reply lodged

Asked by

Duncan Webb

Member for Christchurch Central · Labour Party

Question

  • If a person is placed on the dormant roll, is the elector informed "you are not currently enrolled"; if so is this accurate and is the elector able to cast a party vote at the next election?

Answered by

Hon Paul Goldsmith

List MP · National Party · Minister of Justice

Answer

I am advised that the Electoral Commission (the Commission) only moves a person from the main roll of an electoral district to the dormant roll for that district in accordance with the requirements of section 89G of the Electoral Act 1993, where the whereabouts of the elector is not known and they are unable to be reached by post. Where a possibly dormant elector has provided the Commission with their email and/or mobile number, the Commission will try to contact them through those mediums. The email and text message prompts are attached as Appendix One. People on the dormant roll are not ‘registered electors’ for the purposes of Electoral Act 1993 (the Act). In accordance with the requirements of section 109(2) of the Act, to be removed from the dormant role and be placed back on the main roll for an electoral district, a person on the must complete an application to register as an elector. In accordance with the provisions in section 60(c) and (d) of the Act, a voter on the dormant roll is qualified to vote at the next election, provided they: • were a registered elector at the time of the last election, or • registered as an elector since the last election. If a person has been made dormant since the last election, and continues to reside in the same electoral district, both their electorate and party vote can be counted. If the person has moved electorate and is now qualified to vote in a different electorate, only their party vote can be counted.

Answer attachment

Download WQ_35211_2026.pdf

application/pdf · 157,843 bytes